Dit project is een onderzoeksopdracht van Stad Brugge en past binnen de ruimere intentie van Stad Brugge om sterk in te zetten op een kind- en jongerenvriendelijk patrimonium en kinderen en jongeren als volwaardige burgers participatief te betrekken bij de (beleids)keuzes van de stad.

Op basis van onderstaande onderzoeksvragen bracht Vital Cities de principes van kind- en jongerenvriendelijk patrimonium voor de stad Brugge in kaart:

  • Wat zijn belangrijke principes om bij verbouwingen en nieuwbouw van patrimonium rekening te houden met kinderen en jongeren?
  • In welke mate wordt er reeds rekening gehouden met kinderen en jongeren binnen ontwerprocessen en bouwprojecten van stad Brugge en binnen diverse Brugse stadsdiensten?
  • Welke noodzakelijke stappen dienen op welk moment binnen het ontwerpproces als (kind)reflex ingebouwd te worden?

Als resultaat van dit proces werd een visie- en inspiratiebundel opgesteld voor de Brugse stadsdiensten die als leidraad kan gebruikt doorheen alle renovatie & bouwtrajecten van het Brugse patrimonium de noden van kinderen en jongeren mee te nemen.

Geen afvinklijst van thema’s waaraan ‘kindvriendelijke projecten’ dienen te voldoen, maar eerder een uitnodiging om bij publieke gebouwen kinderen als volwaardige gebruikers van deze gebouwen te beschouwen en hier rekening mee te houden bij ontwerpbeslissingen. 

De richtlijnen en aandachtspunten kunnen daarom als referentiekader en inspiratiebron worden gehanteerd bij het realiseren van meer ‘kindvriendelijke’ en daarom duurzamere bouwprojecten, zowel renovatie als nieuwbouwprojecten. 

Wat is een kindvriendelijke patrimonium?

  • een patrimonium dat kinderen en tieners erkent als volwaardige gebruikers.
  • een patrimonium dat gelijke onplooiingskansen creëert voor kinderen en tieners.
  • een patrimonium dat de leefwereld van kinderen en tieners verbindt met de rest van dat patrimonium.
  • een patrimonium dat kindvriendelijkheid tot stand brengt via een gedeeld en open leerproces tussen alle actoren.
  • een patrimonium dat kinderen en tieners betrekt als medeontwerpers.

 6 Ambities voor een kindvriendelijk patrimonium.

  1. Minimale toegankelijkheidsprincipes voor kinderen: Een makkelijke & kindvriendelijke toegankelijkheid van publieke gebouwen is de basisvereiste binnen deze ambities (die jammer genoeg nog niet overal wordt waargemaakt.) bv: zware toegangsdeuren zijn noch voor kinderen, noch voor rolstoelgebruikers makkelijk te openen, hellingen zijn voor buggy’s & rolstoelgebruikers een must) 
  2. Streven naar intergenerationele ruimtes: Intergenerationele ruimtes zijn ruimtes die de potentie hebben tot echte gemeenschapsplekken die interactie & uitwisseling tussen jong en oud maximaal stimuleren. bv: rustplekken die zitmogelijkheden bieden voor ouderen maar ook stimulerend werken voor kinderen.
  3. (Be)speelbare ruimtes: Kijk voorbij éénduidige functionele ruimtes en neem een weloverwogen houding aan t.o.v. risico’s (voor kinderen) bv: aaneenschakeling van ruimtes die ‘oneigenlijk’ gebruik ervan prikkelen in de fantasie van kinderen.
  4. Speelse ontmoetingen: Speelse ruimtelijke ontmoetingen stimuleren kinderen en nodigen uit tot inter- actie om hun wereld te ontdekken. bv: terugkerende ruimtelijke details en afwerkingen/signalisatie kunnen kinderen stimuleren om het volledige gebouw verder te ontdekken.
  5. Prikkelende plekken: Flexibele en meerduidige plekken werken inspirerend en prikkelend. bv: circulatie ruimtes die zo ontworpen zijn dat ze door tijdelijke programma’s ingevuld kunnen worden.
  6. Gedeeld gebruik: Afhankelijk van het tijdsstip kunnen ruimtes gebruikt worden door diverse doelgroepen.

Neem contact op voor meer informatie i.v.m. deze visie- en inspiratiebundel. 

Contact

Lore Cuypers

Lore Cuypers

Coördinator

Kindvriendelijk patrimonium

In samenwerking met