Al bewegend (her)ontdekken we de buurt in tijden van Corona.

 

 

01-04-2020


Niet alleen topsportwereld staat op zijn kop. De sportwereld tout court staat op zijn kop. Niet in het minst het recreatieve sporten en bewegen, nu sportfaciliteiten, zwembaden en sportclubs gesloten zijn. Ook speel-en beweegvoorzieningen op pleintjes en in parken zijn afgesloten. En jeugdbewegingen, waar heel wat kinderen zich kunnen uitleven en dus ook bewegen, zorgen niet meer voor het wekelijks ‘luchten’ van de kinderen (en hun ouders!).

 

De regering moedigt ‘blijven bewegen’ meer dan ooit aan. Het is zelfs de Spaanse krant El Pais opgevallen dat wij Belgen in tijden van lockdown des te meer worden aangezet om te blijven bewegen, omdat bewegen nu eenmaal het beste medicijn blijkt te zijn om fysiek in vorm te blijven en depressies tegen te gaan. (1) Blij dat we het daar eindelijk over eens zijn. Bewegen is uiteraard altijd een uitstekende strategie voor een gezond leven en hopelijk horen we dat na het coronatijdperk ook nog dagelijks in het nieuws.


10.000 stappen per dag… of minder?  Hoe is het nu gesteld met onze fysieke activiteit? Bewegen we nu met zijn allen meer of minder dan voor Corona? Als je op een zonnige dag buitengaat, lijkt het wel alsof iedereen massaal aan het lopen en fietsen gegaan is. Helaas deelde Fitbit (2) recent een minder rooskleurig beeld op basis van data van hun meer dan 30 miljoen actieve gebruikers wereldwijd. In bijna alle landen waar ze actief zijn, zagen ze een statistisch significante daling van gemiddeld aantal stappen versus dezelfde periode vorig jaar.

Figuur 1: Veranderingen in stappen activiteit voor de week van 16 tot 22 maart. ( © Fitbit)

De sterkte van de daling in aantal stappen, varieerde van land tot land, maar Europese landen lagen die week op kop, gaande van een 7% tot 38% daling die week. Spanje, Italië, Portugal en Frankrijk zagen de grootste daling. Men kan in die landen duidelijk zien wanneer de coronacrisis het hardst inslaat. In Italië en Spanje gelden ook striktere regels voor mensen die zich buitenshuis begeven, met zelfs boetes voor wie gaat wandelen, lopen of fietsen.

Figuur 2: Veranderingen in stappen activiteit per week en per land in Europa. ( © Fitbit)

Corona brengt ook positieve effecten mee voor bewegen: We (her) ontdekken de sport- en beweegmogelijkheden in eigen buurt.


Dat blijkt uit een bevraging die we deden bij 107 Vlaamse gezinnen. Het gaat niet over een representatieve steekproef, maar het maakt wel een aantal tendensen zichtbaar. (3)


7 op de 10 gezinnen (72%) geeft aan nu meer te bewegen in de buurt met de kinderen dan voor Corona. Vrijwel iedereen (90% van de respondenten) geeft aan dat de eigen buurt zich hier voldoende toe leent.


5 op de 10 gezinnen doen dit zelfs dagelijks. 9% meermaals per dag.  1/3 van de gezinnen doet dit elke paar dagen. 10% blijft vooral in eigen huis en tuin.


Bijna 9 op de 10 gezinnen (89%) schat in minstens 30 minuten in de buurt te bewegen als gezin. 54% spreekt zelfs van een uur of meer.


Wandelen (95%) en fietsen (84%) zijn veruit de populairste activiteiten. Steppen, skaten en rolschaatsen zijn een leuk alternatief (39%). Ook spelen in de tuin blijft natuurlijk een evidente keuze in deze periode (22%).


In deze vreemde periode dragen laagdrempelige manieren van bewegen dichtbij ons kot dan toch een stukje bij tot het gezond blijven in coronatijden en behalen we samen met het gezin dagelijks de beweegnorm van de World Health Organisation, die aangeeft dat volwassenen best minstens 30 minuten per dag matig bewegen en kinderen minstens 1 uur voor een gezonde levensstijl.

 

 

Zorgt Corona voor ‘mind shift’ in onze manier van bewegen? Dat valt natuurlijk nog af te wachten, maar wat wij alvast hopen is dat, nu we met zijn allen meer tijd moeten doorbrengen met het gezin, we beseffen dat het (bijna) dagelijkse uitje te voet of per fiets met gezin best gezellig is (en goedkoop!). De evidentie om te kunnen kiezen voor tal van georganiseerde activiteiten valt weg. Nu moeten we het zelf doen.  De ontelbare tips die online worden gedeeld, zorgen er misschien wel voor dat we met zijn allen gevoed worden in onze creativiteit om (beweeg)activiteiten te organiseren voor onszelf en onze kinderen.  


Door beperkte keuzemogelijkheden moeten we met zijn allen ‘out of the box’ denken. Dat zorgt voor veel leuke ontdekkingen om te sporten, bewegen en spelen thuis en in de buurt. Dagelijks voldoende in beweging blijven krijgt door de maatregelen een andere dimensie en de ruimte die we daarvoor kunnen gebruiken, onze eigen buurt, werd misschien te vaak onderkend.


Kinderen ontdekken opnieuw de stoep, omdat ze een stoepkrijttekening moeten maken in opdracht van de juf. Vanuit de jeugdbeweging worden er allerlei ‘challenges’ gedeeld voor ravotters. De gemeente moedigt hun inwoners aan om te gaan ploggen in de buurt en het vuil mee te nemen tijdens het rondje joggen of wandelen. De sportclub deelt ideeën zodat kinderen hun sport kunnen blijven doen, maar dan in eigen tuin of op het stukje gras om de hoek. De scholen geven sport- en beweegoefeningen mee als huiswerk. De hele buurt doet mee aan de berenzoektocht door een beer voor hun raam te zetten.


Met zijn allen proberen we er het beste van maken, dat zal zeker blijft hangen, maar of deze manier van leven ook onze manier van sporten, bewegen en spelen zal veranderen in de toekomst en of er nu een digitale revolutie is aangebroken in de sport- en beweegsector, dat zal de toekomst uitwijzen.


Blijf ook de komende weken verder bewegen als gezin in je buurt. Er circuleren meer ‘challenges’ en speeltips dan ooit te voren. Op zoek naar inspiratie?

Vragen? Contacteer Lore Cuypers, Lore.Cuypers@howest.be , +32 485 98 89 92


of Eva Pelgrims, Eva.Pelgrims@howest.be, +32 477 87 45 00

AUTEURS

Lore Cuypers

Eva Pelgrims

BRONNEN

CONTEXT

(3) De vragenlijst werd verspreid via de online kanalen van Howest en Vital Cities in de week van 23 tot 29 maart 2020. Respondenten waren 107 Vlaamse gezinnen met kind(eren) jonger dan 12 jaar oud. De meerderheid komt uit regio West-Vlaanderen